Vet-Praxis Állatorvosi Rendelőintézet
 

Főoldal

Munkatársak

Kapcsolat

Partnereink

Galéria

Aktualitások

 

Akcióink

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

PÜNKÖSD

2024. május 18.  
nyitva 9:00-11:00

Május 19-én vasárnap és május 20-án hétfőn a rendelő ZÁRVA.
2024. május 21-től rendelés a szokásos nyitvatartás szerint.

----------------------------------------------------------------------------------
Menekültek állatai

Az alábbi weblapon összegyűjtve szerepelnek a menekültek állataira vontkozó az országonkénti beutazási szabályok, melyek folyamatosan változhatnak:

According to the below link you can find the import conditions per European country for pets, livestock, zoo animals and horses. 


Vets fo Ukrain

----------------------------------------------------------------------------------

A Szívférgesség szűrés jelentőségéről


A bőrférgesség és szívférgesség hazánkban egyre jobban terjedő betegség, mára körülbelül minden 4. kutya szív- és/vagy bőrféreggel fertőzöttnek tekinthető.
Szívférgesség esetén a parazita a tüdő nagy ereiben és a szívben élősködik (innen a betegség neve), és így súlyos, életveszélyes betegséget okoz.

Mindkét betegséget szúnyogok terjesztik. A szúnyog a vérkeringésbe juttatja a féreg lárváit, ezek a lárvák az úgynevezett mikrofilariák. A lárvák a kutyába kerülve növekedni, fejlődni kezdenek, többször vedlenek, majd a szövetek között vándorolva eljutnak a tüdő ereibe, a szívbe és egyéb nagy erekbe. A nőstény féreg 30-40 cm hosszú, a hím féreg fele ekkora, a férgek akár 5-7 évig is élhetnek. A paraziták szaporodása során ismét mikrofiláriák jutnak a véráramba, amelyeket a szúnyogok vérszívással felvehetnek és újabb kutyákat megcsípve terjeszthetik az életveszélyes betegséget.

A szívférgesség hosszú ideig tünetmentes lehet vagy jellegtelen tünetekkel (étvágytalanság, fáradékonyság) lappanghat. Mire tüneteket okoz (nehezített légzés, lesoványodás, láz) már nagyon nehéz vagy lehetetlen megmenteni a kutyát.

A szívférgek kifejlődésének ideje 6-9 hónap, ezért javasolt minden
6 hónapos kort betöltött kutyát szűrni, valamint, ha nem folyamatosan védekezünk a szívférgesség ellen, akkor minden tavasszal a felnőtt kutyákat is tesztelnünk kell.


Az ELISA antigén gyorstesztek a kifejlett nőstény szívférgek jelenléte esetén (2 példány fölött) pozitívak. Ha a teszt negatív, nagy valószínűséggel nincs kifejlett nőstény szívféreg a szervezetben.
A gyorstesztek kiegészíthetők a vér mikroszkópos vizsgálatával (Knott teszt), mely a vérben keringő lárvák kimutatására alkalmas.
Ha az ELISA teszt és Knott teszt is negatív, akkor kedvencünk nagyon nagy valószínűséggel nem fertőzött szívféreggel és bátran védekezhetünk a szúnyogok és a lárvák ellen is.
Ha akár az ELISA teszt vagy Knott teszt pozitív, további vizsgálat (PCR) szükséges a pontos fajmeghatározáshoz.
Igazolt fertőzés esetén a kutya állapotának és a fertőzöttség fokának meghatározása érdekében további kiegészítő vizsgálatok  (szív ultrahang, mellkas röntgen, vérlabor) javasoltak. Minél több információnk van a fertőzöttség stádiumáról és a kutya állapotáról, annál pontosabban tudjuk megtervezni az alkalmazandó protokollt és annál nagyobb esélyünk van a sikeres kezelésre.

Kedvenceink egészségének megőrzése érdekében kérjék a szűrővizsgálatokat és az eredmények fényében egyeztessenek megelőzési / kezelési tervet!
----------------------------------------------------------------------

SafeLaser kezelés a Vet-Praxis Állatorvosi Rendelőben

A hagyományos lágy-lézer készülékeket évtizedek óta használják a humán és állatgyógyászatban egyaránt. Számos változatuk ismert, azonban közös vonásuk, hogy nem megfelelő használat esetén balesetet okozhatnak, ezért csak vizsgázott személy használhatja őket. Ebben a tekintetben hozott áttörést a Safe Laser technológia: terápiás felhasználása hasonló a lágy lézerhez, azonban annál sokkal biztonságosabb. A szabadalmaztatott optikai elrendezés lehetővé tette, hogy viszonylag nagy teljesítményű (30mW-500mW) lézereket is biztonságosan, szemre veszélytelenül lehessen használni, így jelentősen kibővült a lézereket felhasználók köre.

A SafeLaser önállóan, illetve a gyógyszeres vagy műtéti terápia kiegészítéseként elsősorban a következő indikációs területeken alkalmazható társ- állatokon:

• zúzódás, haematoma, csonttörés,
• krónikus ízületi gyulladás,
• porckorong degeneráció,
• hámsérülések, operáció utáni sebek, fekélyek,
• száj-és orrnyálkahártya sérülések,
• hasűri szervek gyulladásos elváltozásai (az 500 mW teljesítményű változattal)


          


KépKép
                                                                                                                                              Udvari Hajnalka linómetszetei